I Anderstorp 1-2 juni gör Peter Larsen och Johan Rosén entré i GT4 Scandinavia. 

Det blir säsongsdebut för göteborgarna som inte tävlat sedan de körde GT4 World Final i Bahrain i slutet på förra året.

– Vi har sagt att vi memorerar hur vi slutade Bahrain i december och så tar vi med oss det in på Scandinavian Raceway, säger Peter Larsen och ler.

Ingen du idé. I Bahrain gick det nämligen riktigt bra för Primus Racing. I teamets Ginetta G55 GT4 slutade Larsen och Rosén tvåa i AM-klassen i de båda kvalificeringsheaten samt i huvudracet.

– Även om vi inte vann är nog Bahrain ändå den bästa tävling vi gjort. Johan körde bra, jag körde bra och bilen gick jäkligt bra. Det var häftigt.

Tidigare GT4-mästare

Peter Larsen, 57 år, och Johan Rosén, 40 år, har tävlat tillsammans i elva säsonger. Primus Racing var Larsens från början, men 2008 köpte Rosén in sig.

– Inledningsvis körde vi lite långlopp tillsammans och det var inte förrän 2012 som vi började tävla på lite på riktigt. Vi köpte en Ginetta G50 på våren det året, men kom inte ut på banan förrän till hösten då vi körde två tävlingar.

Säsongen därefter var duon med från start. Och det med besked. Larsen och Rosén vann GT4-klassen i Swedish GT i stor stil.

– Vi var klara mästare redan en eller två tävlingar från slutet. Men det var inte jättehård konkurrens i GT4 den säsongen så det är väl ingenting vi ska skriva stort om, säger Larsen.

2014 försökte Primus Racing försvara sin titel, men brottades med en hel del tekniska bekymmer och fick nöja sig med andra plats bakom Ricknaes Motorsport i teamtabellen.

Köpte Ginetta G55 GT4 2016

Efter den säsongen har Primus Racing tävlat mer sporadiskt och i huvudsak utomlands. 

– Det har inte blivit speciellt mycket i Sverige. Vi känner att det är svårslaget att köra utomlands även om det är mycket dyrare. Totalt har det nog blivit någon stans mellan 12 och 14 internationella starter, varav tre stycken 24-timmars. Bland annat har vi kraschat två bilar i Dubai, säger Larsen som en förklaring till varför teamet köpte en Ginetta G55 våren 2016. 

Saknade dubbdäck

Det är också med den bilen de kommer till start i årets andra deltävling i GT4 Scandinavia – Anderstorp 1-2 juni. Primus Racing var inte med i premiären på Ring Knutstorp.

– Nej, jag tittade på väderleksrapporten och såg att det skulle bli snö och eftersom jag inte hade några dubbdäck fick bilen stanna hemma, skämtar Larsen.

Duon kommer till Anderstorp helt utan några testmil i kroppen.

– Problemet är att vi började alldeles för sent med att göra ordning bilen efter Bahrain. Den har visserligen varit klar några dagar, men jag har inte hittat något riktigt bra ställe att testa den på och dessutom har jag ingen anledning och tro att den inte ska gå som den ska. Vi har sagt att vi memorerar hur vi slutade Bahrain i december och så tar vi med oss det in på Scandinavian Raceway.

Kan blir fler än två

Med vilka ambitioner kommer då Larsen och Rosén till start?

– Förväntningar? Anderstorp är kanske inte en Ginettabana direkt, men någon stans i mitten kanske och i AM-klassen ska vil väl förhoppningsvis kunna klättra upp på pallen om vi inte gör bort oss helt. Jag vet inte hur många som är anmälda i den klassen. Vi kanske bara blir tre (skratt).

I vilken omfattning Primus Racing kommer att delta i GT4 Scandinavia under säsongen är i dagsläget lite oklart. 

– Jag tror att vi plockar ett par tävlingar, Anderstorp och Rudskogen. Det är möjligt att vi får smak på det så det blir en eller två till. Vi får se. Vi har båda mycket att stå i och får inte riktigt till en hel säsong helt enkelt.

Tjöta med gubbarna

Glädjen över att komma ut på tävlingsbanan igen går emellertid inte att ta miste på. 

– Det ska verkligen bli roligt, men halva grejen är ju att träffa gubbarna, konkurrenterna och tjöta med dem, skratta, skoja lite, lite practical jokes. Det är mycket av den anledningen vi håller på.  

Primus Racing imponerade med flera andraplatser i GT4 World Final i Bahrain.
Peter Larsen
Johan Rosén

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *