Euroracing är tillbaka när GT4 Scandinavia avslutar säsongen med final på Mantorp Park 4-5 oktober.

I årets sista tävling kommer Kari Mäkinen att dela teamets Maserati Gran Turismo MC GT4 med Daniel Bøhler Størkersen, en ung norrman som ännu så länge är mer känd i Asien än på hemmaplan. 

Starten på Mantorp Park blir Euroracings tredje i GT4 Scandinavia den här säsongen. Kari Mäkinen, då i par med PRO-föraren Niklas Lilja, körde både på Ring Knutstorp och i Anderstorp i början på säsongen.

Bortsett från en sjätteplats i det andra heatet på Scandinavian Raceway och ett vunnit PRO-kval för Lilja i premiären blev det inga toppresultat i mästerskapets två inledande deltävlingar. Bland annat hindrades teamet av en krasch och tekniska problem. 

Kanske kommer framgångarna nu i stället? En spännande start gör teamet under alla omständigheter och speciellt intressant ska det bli att följa relativt okände Daniel Bøhler Størkersen, 20 år, som ursprungligen kommer från Drøbak, men vars racingkarriär hittills mest har bedrivits i Asien.

– Jag startade min motorsportkarriär i Asien när min familj bodde i Singapore under en fyraårsperiod. Jag började med gokart och gick sedan vidare till Formula BMW och touring cars. Nu är det GT som gäller, säger Daniel som, trots att familjen flyttat hem till Norge, fortsätter att tävla i Asien. 

I år kör han en Porsche 911 GT3 Cup (991 II) i GTM-klassen i Thailand Super Series, och han gör det som en del av Earl Bamber Motorsport.

Under sina år i Singapore lärde Daniel känna bröderna Earl och Will Bamber från Nya Zeeland. Det är också under deras ledning han tränat de senaste säsongerna. Earl Bamber är mest känd av de båda bröderna. Han är fabriksförare för Porsche och har bland annat två segrar i Le Mans 24-timmars på meritlistan. 

LeMans är även Daniels stora mål i racingkarriären. Vägen dit kanske han tar via GT4 Scandinavia. Hans intresse för mästerskapet är stort om inför inhoppet i Euroracings Maserati säger han:

– Mina ambitioner med starten på Mantorp Park är en bra placering, samt att se om GT4 Scandinavia är ett mästerskap som jag eventuellt ska satsa på fullt ut nästa år. För säsongen 2020 utvärderar jag just nu flera olika serier varav GT4 Scandinavia är en. Men jag kommer garanterat fortsätta att köra i Asien också.

Det är genom mästerskapets promotor Leif Lindström och Marius Gjevik i norska Team Greenpower som Daniel Bøhler Størkersen hittat till GT4 och Euroracing. Det är också under Team Greenpowers tälttak bilen kommer att stå i depån på Mantorp Park.

Euroracings Maserati Gran Turismo MC GT4 kommer till start i finalen på Mantorp Park där Kari Mäkinen kommer att dela den med norrmannen Daniel Bøhler Størkersen.
Foto: Micke Fransson/teambild.se
Daniel Bøhler Størkersen har gjort sina flesta race i Asien hittills i karriären. I år kör han Thailand Super Series i en Porsche 911 GT3 Cup (991 II).
Daniel Bøhler Størkersen gör en intressant start i GT4-finalen på Mantorp Park.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *