5 är siffran på allas läppar inför GT4-finalen på Mantorp Park 4-5 oktober. Anledningen är enkel. Endast 5 poäng skiljer nämligen toppekipagen åt i såväl PRO/AM- som AM-klassen när de första mästarna i GT4 Scandinavia ska koras.

PRO/AM toppar Daniel Roos/Erik Behrens, ALFAB Racing, efter en stark andra halva av serien. Efter bilbyte har McLaren-duon vunnit tre av de sex senaste racen. I övriga tre har de tagit målflagg som tvåa. En stark prestation som gett många poäng och som förde upp duon på första plats i tabellen efter senaste deltävlingen, som avgjordes på norska Rudskogen Motorsenter.

– Att vinna är vårt mål och vår hashtag är goingforgold, sa en segersugen Erik Behrens redan i våras.

Kanske är det bara #gold som gäller på lördag? 

Tuff utmaning

Tvåa i klassen, och bara fem poäng efter, är OIliver Söderström/Robert Serwanski i Förenade Bil/Lestrup Racings ena BMW M4. Söderström/Serwanski inledde serien mästerligt, men i de två senaste deltävlingarna har inte poängskörden blivit den förväntade bland annat på grund av en del tekniska bekymmer. 

– Vi står inför en tuff utmaning som innebär att vi måste vara före Roos/Behrens i båda racen för att komma ikapp och förbi poängmässigt, säger teamchefen Fredrik Lestrup och tillägger: 

– Nu finns det inget utrymme för några misstag, men vi är laddade och måste ta hem det här, det finns inget annat.

Pallen för Annervi

Kampen om segern kan möjligtvis öppna dörren på glänt för Marcus Annervi från Race Team Gelleråsen – Porsche Center Örebro. Porscheföraren, som tog 25 poäng när han, tillsammans med Patrik Skoog, vann det senaste racet i mästerskapet, är ensam trea i tabellen. Visserligen har han 19 poäng upp till andraplatsen, men det är 50 poäng kvar att köra om.

Annervis position i tabellen är tämligen ohotad efter fem av sex deltävlingar i mästerskapet. Fjärdeplacerade Mercedes-duon Victor Bouveng/Mats Ek Tidstrand är nämligen 26 poäng efter. 

På Mantorp Park kommer Annervi att dela teamets Porsche 718 Cayman GT4 med Gustav Bard, som därmed gör sin tredje deltävling i mästerskapet. 

Danner har övertygat

I AM-klassen är det racingdebuterande Fredrik Danner på den översta platsen i tabellen inför avgörandet. Danner inledde säsongen tillsammans med Ronnie Gustafsson i Team 77:s Audi R8 LMS GT4. Efter två andraplatser – en på Knutstorp och en i Anderstorp – slog duon till med dubbla klassegrar och maximala 50 poäng på Drivecenter Arena i Fällfors veckan innan midsommar.

Kanonloppet i Karlskoga tvingades duon stå över, men till deltävlingen på Rudskogen Motorsenter i mitten på september var de tillbaka. I var sin bil! 

Där gjorde nämligen Per ”Ploppen” Andersson Gustafsson sällskap i Audin medan Danner körde en Porsche från Fragus Motorsport ihop med Johan Andersson.

Tät titelkamp

Det funkade det också. Danner/Andersson vann det första heatet och blev trea i det andra vilket förde upp Danner till mästerskapsledning när Hans och Marcus Söderholm tvingades avstå. De två sistnämnda, som kör Porsche 911 GT4, är emellertid bara två poäng efter och har med sina fyra segrar och två andraplatser tidigare under säsongen visat att de håller toppklass.

Det samma gäller för ovan nämnde Gustafsson som är ensam trea i tabellen, bara tre poäng bakom far och son Söderholm och fem bakom ledande Danner. Gustafsson och Danner har för övrigt tre klassegrar var inför avgörandet.

Unga norrmän tar plats

Totalt kommer 14 ekipage till start på Mantorp Park. Mästerskapets enda Maserati Gran Turismo MC GT4 är tillbaka, den här gången med Kari Mäkinen och unge norrmannen Daniel Bøhler Størkersen bakom ratten. 

Ung norrman, bredvid meriterade Fredrik Blomstedt, blir det även i den andra Ginetta G55 GT4 som Blomstedt Arenram Racing kommer med. Det är Magnus Gustavsen, tidigare i Formula Nordic, som GT4-debuterar. Duon tävlar om placeringar i racen, men kommer inte att få tillgodoräkna sig några poäng i mästerskapet.

Ytterligare en ny förare gör sin första start i GT4 Scandinavia i samband med finalen. Det är tidigare Porsche Carrera Cup- och Swedish GT-föraren Jan West, 64 år, som gör comeback. Han kommer att dela Ricknäs Motorsports Porsche 718 Cayman GT4 med Håkan Ricknäs. Därmed blir det klassbyte för bil 21 – från PRO/AM till AM.  

Tidsschema GT4 Scandinavia, Mantorp Park 4-5 oktober.

Fredag 4 oktober.

Kl 09.00: Test (50 min)

Kl 14.00: Kval, PRO (15 min)

Kl 14.20: Kval, AM (15 min)

Lördag 5 oktober

Kl 10.06: Race 1 (50 min)

Kl 15.58: Race 2 (50 min)

Daniel Roos/Erik Berherens, McLaren – etta i PRO/AM.
Foto: Micke Fransson/teambild.se
Oliver Söderström/Robert Serwanski, BMW – tvåa i PRO/AM.
Foto: Micke Fransson/teambild.se
Marcus Annervi, Porsche – trea i PRO/AM.
Foto: Micke Fransson/teambild.se
Fredrik Danner, Audi/Porsche – etta i AM.
Foto: Jerker Johansson
Marcus och Hans Söderholm, Porsche – tvåa i AM.
Foto: Micke Fransson/teambild.se
Ronnie Gustafsson, Audi – trea i AM.
Foto: Micke Fransson/teambild.se

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *