Mantorp Park bjöd på växlande väder under GT4 Scandinavias finalhelg. Regnskurar blandades med upptorkande förhållande och i slutet av race 1 nästan helt torrt. Race 1 var för deltagarna en svår uppgift men för publiken en riktig upplevelse. Första halvan av racet dominerades av titelaspiranterna Alfab (McLaren) med förarna Daniel Roos och Erik Behrens samt av Toyota Gazoo Racing Sweden med Emil Skärås och Hans Holmlund.

Inför finalhelgen ledde Toyota-teamet mästerskapet med ynka 6 poäng. Med 50 poäng att köra om så var mästerskapet vidöppet. På tredje plats var Magnus Gustavsen i J-Tech´s Audi inte heller säker från Lestrup Racing teams BMW med Viktor Bouveng och Joakim Walde.   

Race 1 började med ett lotteri om vilka däck teamen skulle välja. Var det regndäck eller slicks som gällde? Ingenjörerna blötte fingret och satte upp det i luften, en del tyckte regndäck och en del tyckte slicks.

När depåstoppsfönstret öppnade så blev det mer komplicerat eftersom då kom också safety car ut. Detta resulterade i att en del tjänade tid och en del förlorade tid i samband med depåstoppet. Etta efter depåstoppen var definitivt Alfab (McLaren), med Toyotan på andra plats. Detta skulle dock snabbt ändra på sig när safety car återigen kom ut på banan. Erik Behrens passerade Maseratin med Kari Mäkinen som snurrat och åkte långsamt. Domarna tyckte att de kört om under gulflagg och därmed fick de ett drive-trough straff. Först i mål blev mästerskapsledande Toyotan med Hasse Holmlund bakom ratten. Tvåa Alfab (McLaren).

På tredje plats gjorde Gustav Bard och Patrik Skoog en av säsongens bästa lopp och går in som överlägsen vinnare i AM/AM, men då de tävlar i AM/AM klassen så var det i stället J-Tech och Janne ”Flash” Nilsson, som i sin comeback i GT4, tillsammans med Magnus Gustavsen som knep tredje plats i PRO/AM klassen. Patrik Skoog, överlägsen mästare i AM/AM klassen under helgen, visade att speeden finns att utmana alla i PRO/AM klassen.

Sista racet för året och Alfab McLaren var piskade att vinna. Toyota var tvungna att bli fyra eller bättre för säkra mästerskapet. Alfab-teamet började med att göra allting rätt, de tog sig upp genom startfältet från startruta fyra där det bjöds på mycket kamp mellan Calle Ward, Erik Behrens och Patrik Skoog.
”Underbart race med Ward i mercan, och Skoog och jag har underbara kamper, det är skithäftigt. Vi kör så jäkla bra men schysst. Han släppte förbi mig en gång, sen gick han på attack och då öppnade vi upp. Så det var jättebra, ett bra race!” sa Behrens efter depåstoppet.

När Daniel Roos tog över bilen lyckades de dra ut en liten lucka på första plats. Samtidigt som det gick trögare för Hans Holmlund och Emil Skärås i Toyotan och de var länge nere på sjunde plats. Samtidigt så gjorde både Marcus Annervi och Otto Gullberg sensationella uppkörningar genom fältet och i slutet av racet var de inte långt bakom ledande Daniel Roos i sin McLaren.

Sen hände det som inte fick hända för Alfab-teamet, Daniel fick problem på sista varvet genom Paris-svängen vilket gjorde att Marcus Annervi lyckas ta sig om och när även Otto Gullberg är på väg om så lyckas på något sätt McLarenbilen komma igång igen och bärga andraplatsen före Otto Gullberg i sin Alpine A110 GT4. Även längre bak i fältet lyckas Emil Skärås reparera sin position och rullar in på fjärde plats och kunde därmed säkra titeln i PRO/AM i GT4 Scandinavia 2021!

Raceteam Gelleråsens Patrik Skoog tar en överlägsen seger i AM/AM mästerskapet efter ytterligare en vinst i klassen under finalheatet.  Håkan Ricknäs och Calle Ward bärgar andraplatsen i sin Mercedes AMG GT4, tätt följd av Gustav Bard på tredjeplats.   

Komplett resultat kan hittas här https://www.gt4series.se/wp-content/uploads/2021/10/GT4-masterskapstabell-final.pdf

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *