Dubai 24H inleder racing-året för en mängd olika förare från Sverige. En tävling som pågår i 24 timmar är ingen barnlek och trots den enorma påfrestning som en sådan tävling innebär har vi kanske den största svenska föraruppställningen någonsin i en internationell GT-tävling.

Oavsett om du kör GT4 Scandinavia eller någon annan serie så måste man träna mycket för att bli riktigt bra. Mängden varv på bana är nästan omedelbart omsatt i resultat. Man kan hävda att material och team och vilken bil man kör påverkar i stor skala men att man själv kommer väl förberedd med många mil i race-tempo är oerhört värdefullt. GT4 Scandinavia är på tillväxt och 2022 kommer vara en stenhård batalj och redan nu väljer många svenska förare att starta säsongen med Dubai 24-timmars. Inte mindre än två riktiga ”svensk” -bilar står på startgridden den 14:e januari.

Den första blir startnummer 928. Både mästaren och silvermedaljören i GT4 Scandinavia 2021 väljer nu att gå samman och toppa en bil med tre förare från serien. Hans Holmlund med Pro/Am paret Erik Behrens och Daniel Ros, samt Tommy Gråberg kommer köra HRT Performance Porsche 911 GT3 Cup i 992-AM klassen.

Den andra bilen, startnummer 929, är lika potent med AM/AM-mästarna Gustav Bard och Patrik Skoog från GT4 Scandinavia tillsammans med en av uppstickarna i serien – Gustav Bergström. Inte nog med det, även Patriks son Henrik Skoog hoppar in som fjärde förare. Henrik som är välbekant med bilen efter många säsonger i Porsche Carrera Cup och som tävlat internationellt under 2021 kommer vara ett väldigt starkt kort för den här kvartetten. De kör också för HRT Performance i en Porsche 911 GT3 Cup i 992-AM klassen.

I den stora klassen GT3 ser vi Joel Eriksson i en Lamborghini Huracán GT3 som drivs av Leipert Motorsport. Joel som kommer från en framgångsrik Formel-bils karriär ser nu kanske över möjligheterna att fortsätta inom GT-racing.

Dubai 24 timmars 2022 innehåller förutom våra svenska stjärnor även nyblivna världsmästaren i Formel-1 Max Verstappens pappa, Jos Verstappen. Jos som kört 107 Formel-1 lopp går även under namnet ”Jos the Boss”. Även förare som Dylan Pereira (Lux), Matthieu Vaxiviere (Fra), Jaap Van Lagen (Ned), Sven Müller (Ger), Raffaele Marciello (Ita) och Nick Yelloly (Eng) deltar.

Redan den 11:e Januari börjar eventet med träning. Sen börjar allvaret den 14:e januari kl 15:00 (lokal tid) då det utmanade och spännande 24-timmars racet startar.

Foto: Petr Fryba

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *