Alfab McLaren mästare i Pro/Am!

Finalhelgen i GT4 Scandinavia bjöd på rafflande racing på ett soligt Gelleråsen Arena.

Inför helgen ledde Alfab McLaren, med Erik Behrens och Daniel Roos, mästerskapet med 27 poäng före Toyota Gazoo racing Swedens Supra med Hans Holmlund och Emil Skärås. Trea var Joakim Walde och Victor Bouveng. Tyvärr inleddes helgen med att Joakim Walde i sin BMW M4 GT4 kanske fick uppleva det värsta av allt, att i slutet av rakan gå på bromsarna bara för att inse att den ena bromsskivan går sönder och Joakim åker rakt fram i Trösen-kurvan i hög hastighet och in i däckbarriären. Detta skedde redan på första träningspasset för dagen. Joakim klarade sig bra men fick åka in till sjukhuset för undersökning. Bilen var det värre med och kunde inte lagas på plats så tyvärr fick de aldrig vara med och kriga på riktigt om andraplatsen i mästerskapet.

I övrigt i Pro/Am klassen fick vi besök av duon Gustav Bergström och Tomas Tedenström som tog över rodret på #17 Eken Motorsports Mercedes AMG GT4. Nya Zeeländaren Harry McDonald och Tommy Gråberg körde den röda Toyota Supran #55 hos Toyota Gazoo Racing och Albert Hobohm fick hoppa in i den svarta Lights2Flag-porschen tillsammans med italienaren Matteo ”Babalus” Santoponte.  

I Pro-kvalet visade Emil Skärås direkt att han inte tänkte ge upp kampen om guldet och satte en betryggande pole position före Daniel Roos. Nykomlingen för i år, Gustav Bergström, visade också väldigt god fart och vara bara två tiondelar efter Daniel Roos. Harry McDonald på fjärde och Matteo Santoponte på femte plats.

Am-kvalet i Pro/Am kategorin blev en stenhård historia där båda Toyota-bilarna med #29 Hans Holmlund och #55 Tommy Gråberg var längst fram.

GT4 Scandinavia är en klass där man kör 60-minuters race så det gäller att ha bra fart och ha bra koll på hur balansen i bilen påverkas av däckslitaget över en race-distans. Här kom McLaren-teamet till sin rätt och i Race 1 släppte de aldrig i väg Emil Skärås i ledningen särskilt långt och fram till depåstoppet så var Daniel Roos och nafsade på Emil i ledningen flera gånger. Toyota-teamet tog in Emil i depån ett varv tidigare än vad Mclaren teamet gjorde vid sitt depåstopp och gjorde därmed ett försök på en ”overcut” i depån. Detta lyckades och Alfab McLaren teamet var ute ur depån före Toyotan. Erik Behrens, nu i McLaren-bilen höll bra fart och gjorde det svårt för Hans Holmlund bakom att komma ikapp.

Några varv från mål så fick #55 Toyota med Tommy Gråberg bakom ratten punka och fick stanna på banan vilket då framkallade en Safety-car. Dock så lyckades Tommy snart få in bilen i depån under egen kraft. Safetybilen hade då inte hunnit samla upp alla innan det blev grönt men båda toppbilarna i Pro/Am låg nu tätt inför de avslutande varven. Erik gav dock inte vika och visade inga tecken på att göra misstag och kunde köra i mål som vinnare i racet och, tillsammans med Daniel Roos, som nya mästare i Pro/Am GT4 Scandinavia 2022. Tvåa blev då Emil Skärås och Hasse Holmlund, trea var Gustav Bergström och Tomas Tedenström i Eken Motorsports gula Mercedes.

Race 2 var mer ett statiskt race, där #29 med Hans Holmlund bakom ratten i första stinten, drog ut en bra lucka ner till de andra. Kanske dock en av de mest imponerande körningar i år måste tilldelas Daniel Roos som efter att tagit över från Erik Behrens vid depåstoppet var över 14 sekunder bakom Emil Skärås i ledningen. I slutet av racet dock så hade han ätit upp hela avståndet och hade nog bara behövt ett varv till för att kunna göra ett rejält omkörningsförsök på Emil men tiden räckte inte till och de körde in som etta och tvåa med bara tre tiondelars marginal. Även här gjorde Gustav Bergström och Tomas Tedenström ett bra race och körde in på tredjeplats. Följt av Harry McDonald och Tommy Gråberg i bil #55 och Albert Hobohm och Matteo Santoponte på femte plats.

Mästerskapsställning Topp 3 GT4 Scandinavia 2022 Pro/Am

1: Alfab McLaren #88 Daniel Roos/Erik Behrens                                                  204p

2: Toyota Gazoo Sweden, Toyota Supra #29 Emil Skärås/Hans Holmlund   177p

3: M-Bilar Racing, BMW M4, #98 Victor Bouveng/Joakim Walde                  128p

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *