GT4 på djupet – del 7 Varför har GT4 blivit så stort?

Motorsport har vid alla dess höjdpunkter genom åren varit en plattform för biltillverkare att visa upp och marknadsföra sina produkter. BTCC, WTCC, GT3 osv, är alla serier som gör att du kan välja vilken tillverkare du vill heja på eller köra med. Där bilen har ett chassi och komponenter från biltillverkaren. Alltså ett ”DNA” som kan direkt härledas till fabriken och en bil som du kan gå och köpa i butik. Flera olika märken tävlar mot varandra vilket bjuder på olika typer av ljud, vikt och aerodynamik vilket är det som skapar bäst racing, fler omkörningar och mest intresse från publiken.

”Win on Sunday, buy the car on Monday” blev ett begrepp i USA när NASCAR växte sig stora. Det som började som ett race på stranden i Daytona Beach sker nu i stora ovaler i en stor nationell serie med miljoner tittare.

Här i Skandinavien har det både varit viktigt att kunna köpa både nya och begagnade bilar och samtidigt kunna förlita sig på att det finns ett internationellt mästerskap och reglemente som visar vägen. Lägg därtill konceptet med depåstopp, förarbyte och en Pro/Am eller Am/Am-föraruppsättning som gör att du kan dela kostnader, få mer körtid, och ett unikt upplägg där teamet kan påverka det sportsliga resultatet mer. SRO lägger ner stora resurser på att BOP ”Balance of Performance” mellan bilarna ska vara den absolut bästa.

SRO´s storlek och styrkor gör att plattformen blir stabil och med en riktning som innebär att bilarna har ett värde över lång sikt. Möjligheten att köra på stora Formel1-banor i yttersta världsklass på de största eventen i världen, som när GT4 Scandinavia gästar Crowdstrike 24h på Spa-Francorhamps 2023, är också en anledning till det ökade intresset för kommande år.

Allt detta gör att GT4 har alla komponenterna för att bli en av de nya riktigt stora klasserna, inte bara i Europa, utan också i Skandinavien. Under 2022 har GT4 globalt växt sig starkt med över 45 bilar i Europaserien, över 35 bilar i Tyska serien, över 40 bilar i Franska serien och över 30 bilar i GT4 America.    

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *