Vad du behöver veta inför GT4 Scandinavia-tävlingen på Spa-Francorchamps

Tävlingen på Spa-Francorchamps nu i veckan är den tredje deltävlingen av fem i 2023-års version av mästerskapet GT4 Scandinavia – Powered by Pirelli.
GT4 Scandinavia är en banracing-klass för sportbilar såsom McLaren Artura, Toyota Supra, BMW M4 och Porsche Cayman. GT4 är en klass som finns i hela världen och är en av de största racingklasserna globalt och har funnits sedan 2007.

För att se till att bilarna har lika prestanda och att det ska vara lika villkor för alla har SRO (Stéphane Ratel Organisation) som skapade GT4 reglementet en BOP (Balance of Performance) som är ett tekniskt regelverk för att balansera de olika bilmodellerna. Detta gör att en GT4-bil kan köras i en mängd olika serier utan att behöva ändra på något.

Samarbetet med GT4 Europe är nu inne på sitt andra år där GT4 Scandinavia tävlar samtidigt som GT4 Europe men bara tar poäng i sitt eget mästerskap. Detta gör att de skandinaviska teamen kan tävla med de allra bästa och visa sina talanger för de europeiska teamen. 2023 tävlar den skandinaviska klassen två gånger med GT4 Europe. Dels på Paul Ricard i södra Frankrike och den här veckan på Spa-Francorchamps i Belgien.

Det är inte bara GT4 Europe som tävlar den här helgen utan det är den största tävlingen i SRO´s regi. CrowdStrike 24 Hours of Spa är kronjuvelen i Fanatec GT World Challenge Europe Powered by AWS och Intercontinental GT Challenge Powered by Pirelli, vilket placerar det i hjärtat av två globalt kända GT3-mästerskap.
GT3 är klassen ovanför GT4 och till helgen ser det ut att bli strax över 70 bilar till start i den stora 24-timmarstävlingen. GT4 har 62 stycken bilar till start för två stycken entimmesrace med depåstopp för förarbyte. Både GT3 och GT4 körs nämligen med ett så kallat Pro/Am upplägg där en amatör kör ihop med en proffsförare. Det finns också Silverklass (två proffs) och Am-klassen med två amatörer.

Åtta bilar från det skandinaviska mästerskapet kör på Spa den här veckan och alla har startnummer som börjar på 200 för lätt identifiera bilarna. Bilarna har också en vit dekal uppe i framrutan medan Europaserien har en svart.

På testerna igår tisdag så var det Alfab Racing och Daniel Roos i en Mclaren Artura som inte bara var snabbast av de skandinaviska teamen utan av alla bilar. Det visar vilken oerhörd kvalitet vi har på skandinavisk motorsport.

På torsdagen är det dags för två fria träningar och på fredag är det kvalificering och Race 1. På lördagen körs det sista racet för GT4 här på Spa. På lördag eftermiddag sker också starten på det stora 24-timmar racet.

Livetiming kan man följa här https://www.gt4europeanseries.com/watch-live och både kval och race sänds live på GT-Worlds Youtube kanal https://www.youtube.com/@GTWorld/streams

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *