Del 2: Budget och sponsorer

Racing kostar en hel del pengar, och kostnader som däck, bränsle, resor och bil drar lätt i väg. En budget för året och samarbetsparterners som kan hjälpa till att täcka en del kostnader är viktiga delar för att kunna uppfylla sina racingdrömmar. Se till att erbjuda dina sponsorer biljetter och resor till tävlingarna, erbjud dig att ställa ut din racingbil vid deras mässor eller utställningstillfällen. Ju mer du kan erbjuda dem tillbaka desto större chans är det att de fortsätter att sponsra dig.

Starta ett företag. Oavsett hur liten eller stor din satsning än blir så är det alltid bättre att driva det genom ett företag. Att kunna fakturera dina samarbetsparterners, och minska risken för din privatekonomi är ett måste. Det finns många varianter av företag till exempel enskild firma (där är dock inte firmans ekonomi skild från din privata) eller aktiebolag som innefattar olika fördelar och nackdelar. Men oavsett vilket du väljer så är det en investering i kunskap och lärdomar som du kommer ha nytt av resten av ditt liv.

Det finns nästan inget företag som kommer ge dig pengar för att köra racerbil. Du måste erbjuda företagen något tillbaka. En powerpoint eller material som du kan visa när du pitchar är ett måste. Är det en större sponsor så kan det vara värt att investera mycket i din presentation. Tilltänka teamkläder, overall, illustrationer på din racerbil med företagets dekaler på. Allt som ger ett seriöst intryck och att du gjort det lilla extra. När du kommit så långt att du fått ett möte med rätt person på ett företag och gjort en bra pitch så kommer företaget titta på ROI (Return on Investment). Hur mycket kommer detta samarbete generera? Det kan mätas i antal klick, sålda produkter, aktiviteter, timmar arbetade och mycket annat.

Dessa mätvärden är det som du sedan följer upp efter året när du gör din slutrapport. Vilka av dessa mätvärden uppfylldes? När företaget ser att du uppfyllt dina mätvärden och gjort din del av avtalet så har du lyckats bättre än säkert 90 % av alla samarbeten som företaget har varit involverat i. Då börjar egentligen den gemensamma resan där man utvidgar samarbetet ännu mer.

Där många racingsatsningar tar slut är när budgeten överskrids. Det är lätt att i stridens hetta köpa fler saker eller testa mer för att ta ut det sista lilla. Därför är det viktigt att ta reda på vad saker kostar innan säsongen börjar och följa upp din budget under säsongen. Är man väl förberedd så blir det mindre överraskningar i slutet av året när allting ska betalas.

Läs mer hur du skaffar sponsorer på:

Racingmentor

Jalopnik

Racedirectors HQ

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *