Del 3: Racerbil

Den förmodligen största investeringen du kommer att göra är den i din racingbil. Som med alla stora investeringar så är det viktigt att läsa på och förstå de olika fördelarna och nackdelarna med de olika bilmärkena. Ta reda på historiken och vilka resultat bilen har gjort. Är det en ny bil så får man räkna med att det kan ta några tävlingar innan den har hamnat rätt i Balance of performance (BOP) och även att det kan ta en stund innan du har hittat rätt med inställningarna.

Är bilen i slutet av sin cykel och ska fasas ut eller ersättas av en annan modell får man räkna med att uppgradera vid ett senare tillfälle. Köper man en ny bil inom ramen för SRO:s GT4-reglemente kan man räkna med minst tre år och ibland till och med upp till fem år innan det är dags att byta bil.

Support och reservdelar är också en faktor; att ha en bra kontakt med de som har tillverkat bilen är viktigt. De olika tillverkarna har olika supportprogram där ingenjörs-hjälp, talangstege, reservdelar och setup-tips är några saker som man kan få hjälp med om man hittar rätt kontakt.

Hur hittar man då bilar som är till salu? Racecarsdirect.com är en bra källa till racerbilar i Europa. Men också genom team, organisation eller tillverkare kan man hitta bilar.

Försäkring för din racerbil finns hos olika företag och den kanske mest kända inom GT-racing är Gullwing.com. Då bilarna kostar mycket pengar så är det många som har en raceförsäkring för att täcka eventuella chassi-skador eller säsongsavslutande krascher.

En av fördelarna med GT4-reglementet är att det finns många bilar i omlopp runt om i världen som garanterar att det finns en bra andrahandsmarknad för dessa bilar. En annan fördel är att det finns många serier som du kan köra med bilen. Det finns minst åtta till tio serier med bara GT4-bilar samt lika många till där GT4-bilar kör ihop med andra klasser. Det finns inget annan klass i Skandinavien som erbjuder detta.  

Säkerheten hos en GT4-bil är alltid enligt senaste FIA-klassningarna och är toppmodern. Eftersom bilarna är tillverkade av stora bilmärken och dessa har finanserna att göra bland annat krocktester, så garanteras en hög kvalitet. Allt är på absolut toppnivå med moderna bilar som också har en gatu-version som kan köpas hos din lokala bilhandlare. Detta gör att kopplingen med att sälja bilar och dina resultat på banan sammankopplas och det blir enklare att hitta samarbetspartners inom fordonsindustrin.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *