SERIEN

GT4 Scandinavia 2024
- Skandinaviens största GT serie

GT-racingen växer så det knakar i Europa. Bakom ökningen och det stora intresset ligger bland annat GT4, en klass i vilken många av världens tillverkare har utvecklat produktionsbilar som anpassats för racerbanan. Under premiäråret av GT4 Scandinavia kommer publiken få se häftiga bilar från bland annat Alpine (A110 GT4), Audi (R8 LMS GT4), BMW (M4 GT4), Ginetta (G55 GT4), Maserati (Gran Turismo MC GT4), McLaren (570S GT4), Mercedes (AMG GT4) och Porsche (Cayman GT4, 911 GT3 Cup – 997 – GT4). 

 

Inom GT-racingen använder man sig av Balance of Performance (BoP) vilket innebär att bilarnas prestanda jämnas ut genom att balansera exempelvis vikt, motorstyrka och ride height. Detta innebär att alla, oavsett bilmärke, i princip har lika stora möjligheter att vinna. GT4 Scandinavia kommer att drivas i samarbete med SRO Motorsports Group, ett företag som specialiserat sig på att organisera, samordna och driva motorsportserier, främst inom GT-racingen, runt om i världen. SRO, som leds av företagets grundare och chef, fransmannen Stephane Ratel, har kontor i London, Paris, Hong Kong och Liége. SRO är också världsomspännande ägare av den snabbt växande GT4-kategorin. Alla GT4-mästerskap styrs av samma BoP och har Pirelli som gemensam däckleverantör. Att förutsättningarna i alla GT4-serier är de samma gör det möjligt för förare från exempelvis Sverige att tävla internationellt.

– Från vår sida är det ett stort nöje att se GT-konceptet fortsätta expandera med ett mästerskap i Skandinavien. Genom att använda samma format som varit så framgångsrikt på andra platser är jag övertygad om att GT4 Scandinavia kommer att växa sig starkt de kommande åren, säger Stephane Ratel ägare och VD på SRO.

GT4 Scandinavia bygger på ett tvåförarkoncept som i grunden går ut på att en amatör och ett proffs delar bil och kör lika mycket i både kval och race. Förarkategorierna är emellertid tre: guld, silver och brons. Det nya, skandinaviska GT-mästerskapet kommer att avgörs i två klasser, Pro/Am och Am/Am. I den förstnämnda får guld- och bronsförare, eller silver- och bronsförare dela bil. Inga andra kombinationer godkänns. I Am/Am-klassen fdelar två bronsförare bilen eller kör själv. 

Tävlingsformatet i GT4 Scandinavia följer andra mästerskap för samma kategori bilar. En tävlingshelg inleds med ett timslångt testpass och följs därefter av kval (2×15 minuter). Racen är mellan 60 och 50 minuter långa. Varje race innehåller ett obligatoriskt depåstopp för förarbyte.

 

Har du frågor eller funderar på något kring GT4 Scandinavia kontakta gärna Robert Björkman på +46 0733914585 eller robert@gt4series.se